top of page
IMG_1537.JPEG

MODERNE GALLERI I GAMMELT HUS

Historien om eiendommen bak Birkeland Kirke og ildsjeler på Galleri Oker.

 

På den lille høyden bak Birkeland kirke, mellom skyggefulle trær, i den hemmelighetsfulle hagen, ligger sveitservillaen fra1887.

Kjøpmann Michael Gudmund Risøen bygget «Ekelund» med hagehus og stall, som er av de eldste bygningene på Nesttun, og verneverdig.

Hardangerveien 7 B har en av de få bevarte sveitservillaene i Fana, som fortsatt er autentisk i de vesentlige bygningsdelene. Villaen anses å ha høy antikvarisk egen- og miljø-verdi. Familien Blystad bodde der i mange år

før Conrad Meyer (bror av Rasmus Meyer) kjøpte eiendommen og hans kone blir boende til hun dør og Meyer Stiftelsen bidrar til at husene kommer  i Kirkens eie.

Mange husker villaen fra perioden da Steinerskolen hadde tilhold der, og huset ble i flere år utleid til en amatørkunst-forening som drev galleri. Bergen Kirkelige Fellesråd (BKF) eier eiendommen.

BKF har ansvaret for alle kirker i Hordaland og har ikke midler til oppussing av denne type eiendommer.

En tilstandsrapport fra feb 2017 antydet at det ville være kostbart å pusse opp villaen. Villaen var da blitt svært forfallen og plast ble lagt på taket.

Stallen var så forfallen at den var farlig å oppholde seg i, og hele eiendommen var blitt et oppholdssted for sprøyte-narkomane! Det var foruroligende så nært opp til Nesttun sentrum og Midttun Skole.  Barn og unge i området måtte beskyttes mot dette miljøet. Villaen måtte forsøkt renovert.

Den 30. mai 2018 ble Billedkunstner D.S Kittilsen tilbudt en ett års opsjonsavtale med  BKF om leie av villaen, med virkning fra 1. november samme år. Intensjonen var å bidra til å få huset reparert og utvikle stedet, sammen med flere kunstnere, til glede for Nesttuns beboere og Fana generelt. Den polske billedkunstner Piotr Kuczma ble med på laget, sammen med mor og datter Bettina og Marielle Johnsen. Etterhvert ville andre også være med.

Forutsetningen for avtalen var at vi, innen et år, hadde fått med oss samarbeidspartnere/sponsorer som ville bidra til å sette villaen i stand, med arbeidskraft og/eller kapital. Private og/eller offentlige aktører.

4 sept 2018 ble den «no profit» kunstnerstyrte foreningen «Galleri Oker» stiftet.  Intensjons-avtalen blir forandret til en fast avtale mellom GO og BKF under samme forutsetninger; å skaffe sponsorer med det for øye å bidra til at eiendommen settes i stand. Vi ville følge Norsk Kulturarvs motto: «Vern gjennom bruk».

Sveitservillaen på Nesttun er i dag et kunstsenter, med verksted/atelier og visningsmuligheter/Galleri, for kunstnere. Amatører og profesjonelle.  Norske og nye landsmenn. Menn og kvinner i alle aldere. Vi leier ut til kunstnere som ønsker et sted å vise frem kunst, holde kurs/salong, mini konserter eller kunstnersamtaler. Alene eller sammen med andre. Vi holder gjerne kurs for barn og unge.

Vi ønsker at alle som besøker Nesttun, og går etter den oker gule fargen, vet at her er det kunst- og kulturtilbud. Samme farge som Kulturhuset i Fana. Derfor navnet Galleri Oker.

Takk til våre støttespillere

bottom of page